Matrecension – Espressate Vegan

Espressate Vegan  peruanskt mat som är både god och hälsosam!

När var i Lima ville jag utforska stans vegetariska och hälsosamma utbud, detta då jag äter mestadels växtbaserat hemma i Sverige. Ett ställe som jag hade blivit rekommenderad var Espressate Vegan, ett veganskt ställe i centrala Lima.

Det visade sig vara ett poppis ställe och jag förstår snabbt varför. På ”Espressate Vegan” kan du äta allt från frukost till fika, tapas, lunch och middag. Menyn erbjuder främst peruansk mat men även inslag av andra matkulturer förekommer. Menyn förändras efter säsong. Varje rätt har en egen touch och smakerna är väl balanserade.

Jag fick möjligheten att intervjua kocken Tony Morales för att höra mer kring Espressate Vegan och hans syn på peruansk mat. Tony berättar: ”Idéen om Espressate Vegan föddes hos makarna Ronald Romainville och Elizabel Vivanco. Båda hade ändrat sina matvanor och märkt stora hälsovinster och ville dela det med andra. De ville också visa att det går att äta gott samt att bli mer medveten om miljön och djuren”.

Tony anställdes som kock och har varit på Espressate Vegan från start, han har bl.a. arbetat i både Argentina och Brasilien. Han är specialutbildad inom hälsosam och vegansk matlagning och har tack vare det satt sin egen prägel på Espressate Vegans meny. Tony vill slå myten om att hälsosam och vegansk mat är tråkig och det lyckas han. Han ser att ”trenden” i Peru går mot att äta mer hälsosamt, folk efterfrågar det och numera kan nästan alla restauranger erbjuda ett hälsosammare alternativ i deras meny.

Jag besöker Espressate Vegan vid två tillfällen för att kunna avnjuta olika delar av deras varierade meny. Jag testar bl.a. glutenfri pizza med krämig cashewost och traditionell ceviche i tre olika smakkombinationer. Jag fick också möjlighet att äta deras grillade quesadilla med smakrik grönsaksfyllning, som serveras med en god sallad och guacamole samt salsa och deras goda wrap med bl.a. hummus, salsa och grönt.

Quesadilla med grönsaksfyllning som serveras med sallad, guacamole och god dressing

Proteinwrap där brödet är gjort på quinoamjöl och chiafrön. Fylld med smakfylld växtbaserat protein, hummus och grönsaker.

De har också en hel del bakverk och goda efterrätter. Jag provade deras bananasplitt och goda våffla.

Svalka dig med en utsökt banasplitt med glass i tre smaker; mango, vanilj och jordgubb.

Eller en krispig våffla toppad med frukt och fräsch egengjord glass

Något som utmärker Espressate Vegan är också att miljön är avslappnad och att du har möjlighet att koppla av i tankarna medan du är där. Vid varje bord finns underlägg med mandala motiv och färgpennor. Tony förklarar att det är ett annorlunda och roligt sätt för gästerna att fördriva tiden medan de väntar på sin beställning.

Har du vägarna förbi Lima, missa då inte att besöka detta ställe. Du kommer garanterat att vilja återvända. Vill du få mer inspiration kring peruansk vegansk mat besök gärna Tonys sida där han bl.a delar med sig av olika recept samt annat matnyttigt.

I morgon söndag är det ju våffeldagen och då passar jag att dela med mig av ett recept där jag använder en vanlig peruansk råvara, nämligen sötpotatis! Jag älskar sötpotatis och använder den gärna i både efterrätter som salta rätter. Nedan kommer ett recept på veganska sötpotatisvåfflor.

Sötpotatisvåfflor med salt kolasås och banan.  Cirka 6 våfflor (2 portioner)

Våfflor:
1 medelstor kokt och mosat sötpotatis = 2 1/2 dl mos
3 dl växtbaserad mjölk, jag använde mandelmjölk
2 tsk smält kokosolja
2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk yaconsirap (går lika bra att bytas ut mot rissirap, agave eller (honung, då är det ej vegansk)
2 dl havremjöl (eller mixa 2 dl havregryn till mjöl)
1 dl rårismjöl

Gör så här:
Skala sötpotatisen, dela den i mindre bitar och koka de i en kastrull i cirka 15 minuter. Häll bort vattnet och mosa sötpotatisen fint med en gaffel. Spä ut med växtmjölken, kokosoljan och yaconsirapen och ställ åt sidan.

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan sötpotatisblandningen, rör om väl. Konsistensen förändras när alla ingredienser är i. Om smeten är för tjock tillsätt lite mer växtmjölk för att få den lösare.

Hetta upp våffeljärnet och pensla den med kokosolja och lägg försiktigt i lagom mängd smet. Låt våfflan gräddas  väl innan du öppnar våffeljärnet. Lyft försiktigt med en gaffel och lägg på en tallrik. Tänk på att om du lägger våfflorna på varandra kommer de att tappa sin krispighet.

I Peru är det vanligt med ”Dulce de Leche” / kolasås i en efterrätt eller som topping på en fruktsallad osv. Jag kommer att göra en enkel vegansk kolasås som passar fint till dessa peruanska sötpotatisvåfflor. Dessa kan serveras med exempelvis hackad banan eller jordgubbar. Den innehåller bara fyra ingredienser. Förvara kolasåsen i en glasburk i kylskåpet och värm den innan servering för rätt konsistens.

Vegansk kolasås ca 1 dl sås (2 portioner)

0.5 dl smält kokossmör
0.5 dl lönnsirap
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm havssalt

Gör så här:

Värm burken med kokossmör i varmt vattenbad. Mätt rätt mängd kokossmör och lägg i en mindre skål, rör om så att den inte skiktar sig. Lägg i lönnsirap, vaniljpulver och havssalt och blanda väl. Servera kolasåsen med våfflorna och hackad frukt, gärna som bilden ovan.  Ha en fin söndag!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *